Головна Енциклопедія Реакції Добавки Ще
Авторизація:

Е422




Інші назви: гліцерин, гліцерол, 1,2,3-тригідроксипропан, 1,2,3-пропантриол, E422.

Гліцерин - триатомний спирт, прозора гігроскопічна в'язка рідина, має солодкий смак та слабкий характерний запах, змішується з водою та етанолом, метанолом. Гліцерол поглинає вологу з повітря (до 40%). У харчовій промисловості зареєстрований як харчова добавка Е422.


Джерело
Гліцерол міститься у вигляді триацилгліцеролів вищих карбонових кислот у природних рослинах та тваринних жирах і інших речовинах подібної ліпідної природи.


Добування
Гліцерол виробляють трьох видів: сирий, дистильований та технічно чистий. Для потреб парфумерної і харчової галузей промисловості його одержують лужним гідролізом природних жирів або синтетично з пропілену.

З синтетичних методів заслуговує на увагу окиснення пропілену при 400°C в присутності купруму до акролеїну з подальшим відновленням до алілового спирту, або за іншим різновидом хлорування пропілену до алілхлориду з наступним його гідролізу до алілового спирту. Останній за двома варіантами переводять при 35°C у відповідні дихлорогідрини (суміш двох структурних ізомерів) при дії хлору у водному середовищі, після чого гідролізують у присутності гідроксиду кальцію з утворенням проміжного епіхлорогідрину, або хлорометилксирану ( на схемі не показано), а потім 10% розчином гідроксиду натрію до гліцеролу: 
 
Гліцерин добування
Вихідний файл: Гліцерин добування.cdx


Розроблені також безхлорні методи синтезу гліцеролу окисненням пропілену з утворенням відповідних проміжних сполук - акролеїну, алілового спирту або метилоксирану (оксиду пропілену).

Вміст основної речовини (гліцерол з жирів) у кінцевому продукті становить не менше 98,0%.


Використання
Е422 використовують у виробництві лікерів та горілок для згущення; у якості вологоутримуючого агенту гліцерин додають до агарового сиропу збивних виробів (зефір, мармелад) у кількості 2,5-4,7 г/кг готової продукції, а також до желатинової маси м'якого ірису у кількості 2% від маси або 0,14% на готовий ірис. Гліцерин є компонентом воскожирових складів, у суміші з їдким натром служить каталізатором переетерифікації жирів. Гліцерин також хороший пластифікатор засобів для капсулювання.

Інші області використання: пом'якшувач тканин, шкіри, паперу, компонент емульгаторів, антифризів, мастил, кремів для взуття, мил, клеїв, парфумерних та косметичних препаратів, медицинської мазі.
 

Список використаної літератури
Е422, структурна формула:
Структурна формула
Добавка дозволена:

Інформація про статтю:

Оновлено:
Створено: 03.09.2015 07:13

Переглядів: 574
Оцінка інформації: 5.0 з 5
Кількість голосів - 1
ChemiDay не нав'язує вам свою думку. Все що ви робите - робите на свій страх і ризик.
Про сайт | Відгуки та пропозиції | Зворотній зв'язок | Сторінка у ВК
ChemiDay.com © 2016