Головна Енциклопедія Реакції Добавки Ще
Авторизація:

Е150




Інші назви: карамель, цукровий очерет, цукровий колер, E150, E 150.

Карамель (цукровий очерет) - кондитерський виріб або інгредієнт такого виробу, одержуваний нагріванням цукру або уварюванням цукрового розчину з крохмальною патокою або інвертним сиропом.
 
В залежності від способу отримання та фізичних властивостей карамельний барвник можна поділити на чотири класи.
 

Цукровий колер I (добавка E 150a)

Одержання. Простий цукровий колер отримують шляхом контрольованого нагрівання товарних форм харчових вуглеводів (мономерів і/або полімерів глюкози і фруктози, наприклад сиропів глюкози, сахарози і/або інвертного сиропу, декстрози). Для збільшення швидкості карамелізації можуть використовуватися кислоти або луги (насамперед, їдкий натрій і солі, окрім сульфітів і аміачних сполук). 
 
Застосування. Простий цукровий колер стійкий до спиртів, застосовується насамперед в спиртових напоях, соусах, десертах і кондитерських виробах в дозуванні до 1 г/кг. Дозволене застосування в якості барвника для всіх лікарських препаратів і косметичних засобів. 
 

Цукровий колер II (добавка E 150b)

Одержання. Цукровий колер II отримують шляхом контрольованого нагрівання товарних форм харчових вуглеводів (мономерів і/або полімерів глюкози і фруктози, наприклад сиропів глюкози, сахарози і/або інвертного сиропу, декстрози) в присутності або без кислот і лугів с додаванням сульфітних сполук (сульфіту калію, бісульфіту калію, сульфіту натрію і бісульфіту натрію). 
 
Застосування. Цукровий колер, отриманий по "лужно-сульфітній" технології, стійкий до спиртів і особливо підходить для забарвлення міцних спиртних напоїв (віскі, горілка, ром і бренді). Дозволене застосування в якості барвника для всіх лікарських препаратів і косметичних засобів. 
 

Цукровий колер III (добавка E 150c)

Одержання. Цукровий колер III отримують шляхом контрольованого нагрівання товарних форм харчових вуглеводів (мономерів і/або полімерів глюкози і фруктози, наприклад сиропів глюкози, сахарози і/або інвертного сиропу, декстрози) в присутності або без кислот і лугів с додаванням амонійних сполук (гідроксиду амонію, карбонату і гідрокарбонату амонію,  фосфату амонію) без використання сульфітів. 
 
Застосування. Цукровий колер, отриманий по "аміачній" технології, особливо підходить для забарвлення пива, супів, соусів. Дозволене застосування в якості барвника для всіх лікарських препаратів і косметичних засобів. 
 
 
Цукровий колер IV (добавка E 150d)

Одержання. Цукровий колер III отримують шляхом контрольованого нагрівання товарних форм харчових вуглеводів (мономерів і/або полімерів глюкози і фруктози, наприклад сиропів глюкози, сахарози і/або інвертного сиропу, декстрози) в присутності або без кислот і лугів с додаванням сульфітних і амонійних сполук (сульфіту калію, бісульфіту калію, сульфіту натрію, бісульфіту натрію, гідроксиду амонію, карбонату і гідрокарбонату амонію,  фосфату амонію, сульфіту і бісульфіту амонію).
 
Застосування. Цукровий колер, отриманий по "аміачно-сульфітній" технології, стійкий до кислот і особливо підходить для забарвлення безалкогольних газованих напоїв. Дозволене застосування в якості барвника для всіх лікарських препаратів і косметичних засобів. 

Інформація про статтю:

Оновлено:
Створено: 02.09.2015 23:05

Переглядів: 484
Оцінка інформації: 5.0 з 5
Кількість голосів - 1
ChemiDay не нав'язує вам свою думку. Все що ви робите - робите на свій страх і ризик.
Про сайт | Відгуки та пропозиції | Зворотній зв'язок | Сторінка у ВК
ChemiDay.com © 2016