Головна Енциклопедія Реакції Добавки Ще
Авторизація:

Е132




Інші назви: Індигокармін, індиготин, E132, E 132.

Індигокармін - харчовий барвник темно-синього кольору (синій у вигляді розчину). Зареєстрований як харчова добавка Е132. Природним джерелом є листя і стебла рослини індигоноски (Indigofera tinctoria), яку вирощують в Індії, Африці, Америці. Вміст індигокарміну у листі і стеблах складає 0,2-0,4%.
  • Емпірична формула: C16H8N2O8S2Na2

Отримання
Раніше індигокармін отримували з індигоноски, в нинішній час - сплавленням фенілгліцину з амідом натрію, з подальшим окисленням повітрям і сульфуванням отриманого індиго.


Метаболізм і токсичність
Барвник в основному виділяється з калом. Допустиме добове споживання 5 мг/кг ваги тіла.


Застосування
Водорозчинний барвник використовують окремо або в суміші з іншими барвниками для фарбування кондитерських виробів, лікерів, десертів, морозива і т.п. Дозування для різних продуктів складає 0,01-0,5 г/кг. Змішуючи з жовтими барвниками (Е102, Е104) можна отримати зелений, з червоними (Е122, Е123, Е124, Е129) - фіолетовий, з жовтими, червоними та помаранчевим (Е110) - барвники від коричневого до чорного.

Інші області застосування: В ЄС індигокармін дозволений і використовується для фарбування всіх фармацевтичних і косметичних засобів, а також в якості барвника шерсті, шовку, бавовни, для виробництва чорнил.
 

Список використаної літератури
  • Сарафанова Л. А. Пищевые добавки: Энциклопедия. - 2-е изд., испр. и доп. - СПб: ГИОРД, 2004. - 808 с. ISBN 5-901065-79-4 (с. 280 - 283)
Е132, структурна формула:
Структурна формула

Інформація про статтю:

Оновлено:
Створено: 02.09.2015 22:49

Переглядів: 535
Оцінка інформації: 5.0 з 5
Кількість голосів - 1
ChemiDay не нав'язує вам свою думку. Все що ви робите - робите на свій страх і ризик.
Про сайт | Відгуки та пропозиції | Зворотній зв'язок | Сторінка у ВК
ChemiDay.com © 2016